Game of Thrones – kezdett a 6. évad (Hozzá nem értőknek) | írta: Dani

A fő hozzá nem értő természetesen én vagyok. Pár éve már tervben van egy írás a jelen talán legkultabb sorozatáról, a Trónok harcáról, de soha nem mertem nekiállni. Egyrészt, mert az első két évadból kihagytam részeket, amik hiányát valószínűleg soha nem fogom tudni majd pótolni, másrészt látva, hogy milyen hardcore fanbase veszi körül, isten ments, hogy, kifelejtsek egy rangot Emilia Clarke karakterének a nevéből, vagy nem is tudom, azt merjem mondani, hogy én kifejezetten bírtam Joffrey-t.

Game-Thrones-Comic-Con-Panel-2014

Nekem tehát a GoT soha nem lett több, mint egy izgalmas sorozat. A jelenség, ami körüllengi, számomra sokkal érdekesebb, nem gondolom, hogy enélkül valaha belenéztem volna, ráadásul mondom, számomra a harmadik évad volt az első, ami lekötött annyira, hogy végignézzem. De mindenképpen a része akartam lenni ennek az egésznek, mert tényleg lenyűgöző, hogy a Game of Thrones milyen durván megkülönböztetett helyzetben van bármelyik másik sorozattal szemben. Egy GoT-spoilert össze sem lehet hasonlítani semmi mással, a könyvesek és tévések közötti ellentét is talán itt a legélesebb, lenyűgöző, tényleg.

Game-Thrones-Cast-Crew

A lényeg: semmiképpen ne számítsatok szakszerű véleményre/kritikára. A szereplőkre többnyire az őket alakító színészek nevén hivatkozok, a helyszínek neveit meg sem próbálom írásba foglalni, és lehet, hogy egy csomó régebbi dologra nem emlékszem, és ezért az új cselekmények kapcsán értetlenkedek. Szóval ez főleg azoknak szól, akik próbálják megszeretni a sorozatot, vagy csak a hype miatt nézik, de várom azokat is, akik a barátjuk/barátnőjük miatt kénytelenek kitartani, vagy csak szimplán az eyecandy-faktor miatt szálltak be.

Szóval, hol is hagytuk abba tavaly? Nos, egy év távlatából szerintem kb lehetetlen emlékezni erre, de azt tudom, hogy a fő kérdés az volt, hogy vajon hány részt kell várnunk, amíg a készítők be merik ismerni, hogy nyilván nem írták ki Kit Harington-t? Hát, egyet mindenképpen, mert a 6×01 elég halottnak tűnt, de szerintem ezen a ponton már nincs senki a világon, aki elhinné, hogy ez sokáig így fog maradni. Vagy hogy Harington valamilyen formában nem fog továbbra is szerepelni.

got1

A Night’s Watch-szál viszont számomra így már annyira sem érdekes, mint eddig (eddig sem volt az egyáltalán), most a Snow-támogatók és a Snow-ellenesek valószínűleg összecsapnak, whatevs. Szintén nem túl izgalmas, hogy Sansa már hatodik éve képtelen leszállni a szopórollerről, egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi szar dolog történt már ezzel a szerencsétlen lánnyal… De most talán New-Feminist-Icon Gwendoline Christie majd változtat ezen, mivel sok éves könyörgés után végre sikerült egy Stark szolgájává (lovagjává?) válnia. Yaaay.

got3

Reméljük az itteni sikerek hatására a következő Star Wars filmben már az arcát is láthatjuk majd, vagy legalábbis kicsit jelentőségteljesebb szerepet kap, mint Billie Lourde. Na, de most nem is ez a lényeg. Sansa szökésében persze Iwan Rheon reakciója a legjobb, legalábbis talán majd az lesz. Az egykori Misfits-sztár messze a sorozat legszexibb karaktere, még ha kissé elborult is. Remélem kellően megőrül újdonsült nejének keresésébe és hasonló őrültségekre számíthatunk tőle, mint korábban.

got2

Az új évad premierje olyan szempontból egységes volt, hogy mindenkivel csak rossz dolgok történtek – ezt persze a tavalyi finál nagyjából előrevetítette. Lena Headey sem maradt ki, hiszen Joffrey után a lányuk is meghalt, meg gondolom a híres hírhedt meztelenül vonulós megdobálós-megalázós jelenete is megviselte, bár erről most nem esett szó. De legalább újra együtt van Jamie-vel. Na, innen szép nyerni.

got4

Meg onnan, ahol szegény Natalie Dormer van. Nagyon remélem, hogy nem egy teljes évadon keresztül kell egy sötét börtöncellában sínylődnie, és a férje, vagy valaki hamar kiszabadítja. Jó, lássuk be, valószínűleg nem a férje lesz az, mert ő eddig se nagyon tudott mit tenni az ügy érdekében, pedig ő a király, vagy mi.

got5

“I’m the queen!”

got8

Míg Michiel Huisman távol van Orphan Black-es családjától, itt épp az előző évadban sárákányháton távozó Daenerys-t keresi azzal az öregebb pasival, akinek nem tudom a nevét, de most valami sziklaszerű szörnnyé változik épp és tavaly ő rabolta el Tyrion-t.Sajnos Daenerys Stormborn of the House Targaryen, First of her name, the Unburnt, Queen of Meereen, Queen of the Andals, and the Rhoynar, and the First Men, Khaleesi of the Great Grass Sea, Breaker of Chains, and Mother of Dragons-nak most kell is a segítség, mert a hosszú neve most nem fogja megmenteni.

got9

A sok dráma és szomorúság mellett azért egy vidámabb pillanat is helyet kapott a részben – már ha rajtam kívül mások is utálják Arya-t, aki valamiért számomra a jelenlegi TV-s felhozatal egyik legirritálóbb karaktere, és velem egyetemben örömmel nézték végig, ahogy a vak lányt még meg is verték az utcán, koldulás közben. Az utolsó pár percre pedig kaptunk egy elég WTF momentumot, és kiderült, hogy a vörös-hajú-nő kicsit öregebb, mint gondoltuk volna.

tumblr_o66etkba621uk3wmfo1_500

értékelés: 6/10 – Elég közepes rész volt, de a GoT hajlamos a visszafogott kezdésekre, a lassabb építkezésre, amit aztán később nyilván felcsavarnak, és bedobnak pár hat hétig forgatott, majd tíz percesre vágott csatajelenetet, néhol egészen kínos CGI-jal. De az vitathatatlan, hogy a drámához, az intrikához és a fordulatokhoz értenek. És azt se felejtsük el, hogy ez lesz az első (asszem) teljesen off-book évad, szóval idén mindenkinek több meglepetés jut majd!

–Dani

 

Hozzászólás