Improvizáció határok nélkül- Interjú Harsányi Bencével a Momentán Társulat tagjával | készítette: Csaba

Gyerekként sok minden szerettem volna lenni: szakács, pék, cukrász, festőművész, tengerbiológus, fuvolaművész és színész is. A színjátszás, az improvizáció utáni szeretetem és alázatom a mai napig megmaradt, így ha egyszer alkalmam adódik, ezen a terülten is ki szeretném magam próbálni. A Momentán Társulattal körülbelül 3 évvel ezelőtt találkoztam először és egyből beleszerettem az általuk képviselt, főleg improvizáción alapuló művészetükbe.

clip_image002

A Bódy Gergőből, Boldoghy Borbálából, Harsányi Bencéből, Tóth Barnabásból, Várady Zsuzsiból, Kiskovács Attilából, Molnár Leventéből, Nemes Takách Katából és Pirisi Lászlóból álló kreatív csapat az interaktív improvizációs színház magyarországi meghonosítója. Az imprószínészek az 1980-as évek végén, gyerekként találkoztak először a Földessy Margit kreativitásfejlesztő stúdióban. Az ott eltöltött évek alatt a színészek megismerték egymást, összecsiszolódtak, barátságot kötöttek majd 2003. november 11-én a csapat megtartotta első improvizációs előadását RögvEst néven a Spinoza Házban. A társulat népszerűsége pedig az óta is töretlen. A „Momentánosok” előadásai hitetlenül színesek, változatosak, viccesek, interaktívak, repertoárjuk pedig szerfelett széles: például gyakran szerveznek tréningeket vállalatnál dolgozóknak, a Ketten c. előadás során a férfi és a nő közti improvizációs történet kerül bemutatásra, az Ütközet során a csapatot két félre osztják ahol a nézők kegyeiért véres verbális pankráció tör ki a színpadon.

1980520_10154006584750075_2575717641228936994_o

A társulat számos újdonsággal készül a nyárra valamint a következő évadra egyaránt. Így külön öröm volt számomra, hogy a társulat tagját Harsányi Bencét faggathattam a társulat sikerének titkáról, a következő évadra tervezett előadásokról, tervekről.

Just a Boy In Motion: Több mint 10 éve folyamatosan színpadon vagytok, az összes előadásotok teltházas. Mi a sikeretek titka?

Harsányi Bence: Több mint 10 éves fennállásunk óta célunk, hogy a közönségnek az előadással együtt élményt is adjunk. Rengeteg olyan embert lehet látni, akik érkezéskor fáradtak, megtörtek, de az előadás végére jókedvűek, nevetnek, beszélgetnek. Ha arra a másfél, két órára sikerült kicsit kiszakítani őket abból a taposómalomból, amiben nap, mint nap benne vannak és a műsor végére felszabadultakká válnak, akkor mindenképp megéri ezt csinálni.

JBM: Előfordul olyan, hogy kifogytok az ötletekből?

HB: Ez szerencsére soha nem fordult velünk elő. Annyi tervünk, ötletünk, újításunk van a jövőre nézve, hogy a társulat tagjainak tízszer kellene újjászületnie, hogy azokat megvalósítsa.

 JBM: Mi az, ami inspirál benneteket?

HB: Ha egyszerűen szeretnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy minden. Sokan és sokfélék vagyunk, így más dolgok inspirálnak mindannyiunkat. Motiváció forrása a saját életünk, az évek alatt megszerzett tapasztalatok, élmények, élethelyzetek, de akár egy étel vagy egy jó könyv is formáló erővel bírhat.

JBM: Évről-évre megújultok, képzitek magatokat. Ha jól hallottam, akkor Várady Zsuzsi kolléganőd és Molnár Levente kollégád is már több ízben utazott külföldre, hogy részt vegyenek a Seattle-i Nemzetközi Impró Workshopon és Fesztiválon. Egy-egy ilyen utazás után a kollégáktól is tanultok valami újat?

HB: Abszolút. Sőt volt, amikor az egész társulat elutazott Berlinbe egy nemzetközi impró fesztiválra, ahol többféle előadást láttunk, rengeteget tanultunk és beszélgettünk az ottani kollégákkal is. Számos ötletet merítünk egy-egy ilyen utazás alkalmával is.

JBMEzek szerint az improvizáció tanulható dolog?

HB: Tanulható, sőt fejleszthető is. Bátran állíthatom, hogy improvizálni mindenki tud egy bizonyos szinten. Valakinek ez könnyen megy, de vannak olyanok, akiknek kevésbé. Ezen készség fejlesztésére is szervezünk különböző workshopokat felnőtteknek és a fiatalabb generációknak egyaránt.

JBM: Milyen egy “momentános” tréning?

HB: Amilyen egy előadás: játékos, felszabadító, ösztönzi a kreativitást és kizökkent a hétköznapokból.  Hozzásegítjük a résztvevőket, hogy kipróbálják magukat és tanuljanak egymástól.

JBM: Foglalkoztok utánpótlás kinevelésével?

HB: Célunk, hogy a társulat megújuljon, hogy mindig tudjunk valami újat mutatni a közönségnek úgy, hogy a már megszokott repertoárt is megtartsuk.

Szeptembertől elindítunk egy 18 -25 év közötti fiatalokból álló Momentán Junior csoportot. Ebbe a csoportba olyan energikus, tanulni vágyó és elhivatott fiatalokat keresünk, akiket érdekel a színpadi improvizáció, akik kreatívak, nem riadnak vissza a csapatmunkától és a közönségtől.

Az egész évadban futó képzés alatt az improvizációs játékok megismerésével, maga az improvizációs készségek fejlesztésével fogunk foglalkozni.

clip_image001

JBM: Kiket vártok leginkább a csoportba?

HB: A jelentkezést egy két körös kiválasztási folyamat fogja követni illetve részünkre el kell juttatni egy 1 perces videó felvételt amiben ki kell fejteni, hogy a jelentkező miért szeretne „Momentános” lenni.

Fontos tudni, hogy nem profik jelentkezését várjuk. Az oktatási programunk nem klasszikus színészképzés. Ezzel szemben magában foglalja a színházi improvizáció szakmai alapjait, gyakorlatát és elméletét, a rendszeres fellépési lehetőségeket és a Momentánnal való hosszú távú együttműködés lehetőségét.

Bővebb információt a http://momentantarsulat.hu/aktualis-hirek/momentan-junior-a-momentan-felvetelt-hirdet.html oldalon találhatnak az érdeklődők.

JBMMivel készültök a következő évadra?

HB: A megszokott repertoárt igyekszünk kicsit feldobni, megújítani. Bízunk benne, hogy Momentán Juniorjaink is színpadra léphetnek a következő évadban valamint a magyar nyelvű előadások mellett szeretnénk idegen nyelven is előadni.

Köszönöm Harsányi Bencének az interjút! További kellemes nyarat!

One thought on “Improvizáció határok nélkül- Interjú Harsányi Bencével a Momentán Társulat tagjával | készítette: Csaba

  1. Visszajelzés: Rada Bálint (pirosban) balra és Bódy Gergő jobbra | írta: Csaba | Just a Boy In Motion

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s