Momentán Társulat: “Fiúk Ketten” a Pride héten | írta: Csaba

20. Budapest Pride-ot megelőző héten izgalmas programok, workshopok, előadások kerültek megrendezésre, köztük a Momentán Társulat Impró nevezetű kreatív töltőállomásán. Szerintem nem árulok el azzal nagy titkot, hogy évek óta a társulat egyik nagy rajongója vagyok. Ebből fakadóan készítettem korábban interjút Harsányi Bencével és követem folyamatosan a társulat munkáját, látogatom előadásaikat.

Rada Bálint (pirosban) balra és Bódy Gergő jobbra

Rada Bálint (pirosban) és Bódy Gergő

Mivel a bloggal gyakran foglalkozunk az elfogadás, a sokszínűség témakörével is, így nem volt kérdés, hogy a Pride-os rendezvényeken is részt veszünk Danival hol önkéntesként, hol nézőként. Így amikor a Pride hét műsorfüzetében megláttam, hogy Bódy Gergő és a társulat sármos vendégszínésze, Rada Bálint a “Fiúk Ketten” c. előadás keretében egy homoszexuális pár párkapcsolati kérdéseit feszegeti majd egy órában, nem volt kérdés, hogy a blog képviseletében ott leszek az első sorokban és megnézem, hogy a két fiú mit improvizál majd a színpadon ugyanis valljuk be, nagyon kevés az a színtársulat amely a melegek közötti kapcsolatot teljes valójában felviszi a színpadra, de a Momentán ismét kilépett a komfortzónájából és a spontaneitásra valamint a közönségre támaszkodva emelték az improvizációt színművészetté.

A Fiúk Ketten alapja a “Ketten” c. előadás sorozat volt, amit 2013-ban tűzött a társulat műsorra Molnár Levente és Nemes Takács Kata főszereplésével. Az előadás egy férfi és egy nő párkapcsolatát, kapcsolatuk egy estéjét mutatta be, melynek bonyodalmai, titkai elevenedtek meg a produkció folyamán. Az előadáshoz természetesen a nézők adták az inspirációkat.

A Ketten abszolút sikernek könyvelhető el a társulat életében, így egyfajta vérfrissítés és koncepció újragondolás következtében az őszi évadtól két férfi kapcsolatát kezdik el majd feszegetni. A Pride hét viszont igazán jó apropónak tűnt ahhoz, hogy premier előtt bemutassák a Fiúk Kettent.

Az előadás előtt Gergő és Bálint a közönségtől infókat gyűjtött az alaphelyzet felállítására. Az alapkoncepció az volt, hogy a fiúk több éve együtt élnek, nyaralásra készülnek, de a közönség döntése alapján Gergő egy évig Cipruson maradna munka miatt, Bálint a nyaralás után hazajönne és gyereket vállalna Gergővel.

Az előadásban tehát ezek a dolgok sziklaszilárdak voltak, minden más a fiúkon állt, akiknek ugye folyamatosan improvizálnia kellett.

A cselekmény ott kezdődött, amikor Gergő hazaérve a munkából bejelenti, hogy nem csak egy hétre utazna el Ciprusra, hanem minimum egy évre. Erről a kiküldetésről három hónapja tudott, amit nem mondott el Bálintnak, egészen az utazás előtt egy nappal. A konfliktus ebből a szituációból fakad, de a fiúk ennél mélyebb dolgokba is bele mennek, mint például a coming out, a gyerekvállalás, a bizalom kérdése és a kommunikáció hiánya. Az előadás vége fele úgy tűnt, hogy megoldás nem születik és a felek útja elválik, de Gergő és Bálint szerepükben maradva segítséget, tanácsot kértek a közönségtől, ami még inkább szerethetővé és közelibbé tette a fiúkat.

Úgy gondolom, hogy Bálint és Gergő bebizonyította, hogy az improvizálni jó, sőt szerintem nehezebb, mint megírt forgatókönyv szerint cselekedni. A fiúk dialógusai, élethelyzetei rengeteg érzelmet indítottak el bennem: együtt nevettem, sírtam és volt, sőt volt, amikor rettegtem a vita hevében kirobbanó kiabálásnak köszönhetően.

Gergő és Bálint tökéletesen hozták a meleg párkapcsolatra jellemző szerethető kliséket, a testiség apró és intim mozzanatait, mint összebújás, érintés, lopott szerelmes csókok melyek olyan szintre emelték az előadást melyek abszolút hitelessé tették a karaktereket, amiktől a néző azt hihette, hogy Gergő és Bálint tényleg melegek és ők egy párt alkotnak.

img_2150_0

A “Fiúk Ketten” c. előadást nem csak az LMBTQ közösség tagjainak ajánlom, hanem mindenkinek, akik nyitottak az új, vicces, komoly és elgondolkodtató dolgokra egyaránt. Változatosságban pedig ígérhetem, hogy nem lesz hiány, hiszen a Momentánosok tényleg nem tudják, hogy mit tesznek öt perc múlva!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s