Szegénylegények, absztrakt expresszionizmus, Fajó János művészete és a 26 nő az idei MBFWB-en

Április első hétvégéjén került megrendezésre a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest, amely idén új helyszínre, az impozáns Ludvig Múzeumba költözött. Az eseménynek nagyon jót tett ez a fajta vérfrissítés (bár a korlátozott helyek miatt a regisztráció okozott egy kis aggodalmat, de nagyon köszi Végh Timinek és Gyertyános Julinak az akkreditáció során nyújtott segítséget) és külön örültem annak, hogy a nyugati országok bemutatóihoz hasonlóan törekedtek az ülőhelyek ’Front row only’ elhelyezésére.

Szokásomhoz híven érkezzen a beszámoló azokról a bemutatókról, amelyek elnyerték tetszésemet az idei MBFWB-en.

Zsigmond Dora menswear

Zsigmond Dóra legújabb kollekcióját Jancsó Miklós: Szegénylegények című filmdrámája inspirálta. Az alapinspirációul szolgáló film az 1867-es kiegyezés után két évvel játszódik, melynek alapkonfliktusát a Rózsa Sándor féle betyárvilág felszámolása adja. 1869-ben gróf Ráday Gedeon feladatául kapja, hogy a vagyonbiztonság megteremtésének érdekében fogja be a negyvennyolcas betyárokat. A film hangulatán kívül, annak technikai megoldásai is inspirálták a fiatal tervezőt: a nagy terek és azok nagyvonalú kezelése, a tömegek mozgatása mind hatással volt az alkotói munkásságra, melynek darabjai ismét a városi értelmiségi férfiak számára készültek. A kollekció elkészítésének folyamatában nagy hangsúlyt kapott a tervező kedvenc meleg, rétegelt gyapjúszöveteinek felhasználása. A funkcionalitás jegyében ismét megjelentek a praktikus vízlepergető anyagú, kifordítható kabátok és bomber dzsekik valamint a kivehető béléssel rendelkező szövetkabátok is. Az apró részletek, mint a szabályozható bőség, a patentozás, a hámok alkalmazása mind Jancsó filmjére kívánnak reflektálni: a „CLOSED” feliratú hámok és szalagok jelképezik az alföldi „Sánc” börtönben bezárt férfiakat. Színhasználatban a puritán színek dominálnak: a zöld sötétebb árnyalatai, a fekete, szürke, bézs, homokszín jellemzik a kollekciót.

NUBU

Ezúttal jóval nőiesebb és merészebb kollekciót kaptunk a Nubu tervezőitől, mint a korábbi szezonokban. A Fajó János festő-szobrász művészetére valamint a 70-es, 80-as évekre reflektáló kollekció egyik újítása a fémpiercing nevű kellék melynek alkalmazásával a ruhák szilluettje folyamatosan alakítható, asszimetrikussá variálható. A kollekció darabjai között megtalálhatóak a plisszészoknyák, bő nadrágok valamint a melegséget nyújtó gyapjúszövetek, kötött anyagok és a prémium minőségű szőrmék is. A márka további újítása, hogy a kollekcióban először kaptak helyet tollkabátok is. A tervezőnők színhasználat tekintetében is formabontóak voltak: noha Fajó élénkebb színvariációit nem emelték be a kollekcióba, a földszínekkel harmonizáló árnyalatokat – fekete, fehér, teveszín, púderszín – kellő magabiztossággal alkalmazták, melyek éles kontrasztját a jógázó alakokat ábrázoló mintás anyagok lágyítják.

Je Suis Belle

A Je Suis Belle legújabb kollekciójában is tovább folytatja a 2017-es „26 nő kollekció” eszmeiségét. A brand és a nők közötti viszonya intim és interkatív: a tervezők, Dévényi Dalma és Kiss Tibi megfigyeli őket, karaktereikből építve alkották meg a kollekciók alapját, melynek hitvallása az egyéni karakterek, megtartása, folyamatos alakítása kompromisszumok nélkül. A terveződuó most is képekben és kollázsokban álmodta meg AW17-es kollekcióját, melynek esszenciáit a képzeletbeli női perszónák jellemvonásai adták.  A szokatlan anyagpárosítások, a merész, színes és a minimál stílussal teljesen leszámoló teátrális darabok teljesen ámulatba ejtettek.

Konsanszky

A Konsanszky brand AW17/18 kollekciója a kontrasztok jegyében születtek. Konsanszky inspirációjának egyik forrása a késő 50-es évek absztrakt expresszionizmusa és az irányzat művészeinek, Mark Rothko-nak, Mark Tobey-nak munkássága volt, de a kollekció alaphangulatában visszaköszön Franz Kline ázsiai kalligrafikus művészete is.  Konsanszky tervezői munkásságát szintén meghatározta a Naprendszer bolygóiról készült fotók is. A kollekció ikonikus darabjainak számító lyuggatott bőr toppok, a mosható kecskebőr ruhák és kabátok mind a Mars, a Merkúr és a Föld kráterekkel csipkézett, változatos felületeire emlékeztetnek. A ruhák szabásvonalai és vágásai pedig a japán szabászati kultúra jellegzetességeit tükrözik. A kollekció minőségi, jól átgondolt, formavilága egyedi melyet a prémium minőségű táskák és Katona Barbara ékszerkollekciója tesz teljessé.

USE

A USE legújabb kollekciójának az 1940-es évek egyik legnagyobb magyar színész-,sanzonénekesnője, Karády Katalin inspirálta. Karády egyszerre volt finom, elegáns valamint erős és határozott power woman. Ezek a tulajdonságok keveredtek a USE kollekciójában is: a lágy és légies selyem és viszkóz keveredett a merevebb tartású, maszkulinabb gyapjúszövettel, neoprénnel és vászonnal. Az eredmény pedig zseniális lett ugyanis a rakott bársonyszoknyák, a karcsúsított blézerek, különleges bundák, a kiváló minőségű kötött felsők mind szexi luxushangulatot árasztottak melyeket a bőr táskák remekül kiegészítettek. A kollekció része volt a Dior bárkosztümjének bársonyból és neoprénből készült változata is, mely azért különleges, mert idén ez a kosztüm a 70. év fordulóját ünnepli. A kollekció színvilágát a márkára jellemző fekete, kék, szürke, bézs, bordó és halvány rózsaszín határozta meg.

Fotó: Holecz Endre

Laczkó Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s