Egy first lady portréja

Nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy az elmúlt években divatos lett befolyásos, híres nőkről filmet készíteni. Bár Margaret Thatcherrel szemben a Natalie Portman által megtestesített Jacqueline Kennedy „csupán” first lady volt, azonban nyilvános szereplései, az emberek és a kultúra iránti szeretete népszerű (politikai) személyé tették.
A Jackie-nek becézett first lady-ről szóló film forgatását régóta tervezték: a rendező Darren  Arofonsky lett volna, de végül a produceri székben maradt, a főszerepet pedig a magyar származású Rachel Weisz játszotta volna el.

A címszerep végül az Oscar-díjas Natalie Portmannél (Fekete Hattyú, Thor, A Tale of Love and Darkness) landolt, a rendezői stafétát pedig Pablo Larraín (Tony Manero, No, Post Mortem) kapta meg.jackie-1-1-600x401

A film több idősíkon mozog: a nyitó jelentben az özvegy Jackie interjút ad a LIFE magazin riporterének, napokkal férje merénylete után. A filmnek keretet adó interjú és visszaemlékezések során jól árnyalt képet kapunk Jackie jelleméről: a dekoratív elnökfeleség tudatos, kultúrakedvelő, talpraesett, gyászát a nyilvánosság előtt megélő kemény nő. Aki dialógusok, drámai fordulatok hosszú sorát várja, azt csalódás fogja érni: a film huszadik század amerikai történéseit mutatja be egy nyers, hipnotikus kép – és hangvilágon keresztül: szinte fájt látni, ahogy az özvegy Kennedyné mossa le magáról férje vérét majd az új elnököt esketik Kennedy koporsója mellett, de nem lehet elmenni Mica Levi (Under The Skin) által komponált zenei aláfestés mellett sem, ami az ember csontjaiba hatolva megy szembe a korábban megszokott filmzenei sztereotípiákkal.

Maga Larraín is magasról tett a műfaji szabályokra: nincs flashback szerű visszatekintés, vagy tanulság hanem egy önéletrajzi portréfilm, egy kissé vontatott cselekménnyel és egy zsigerig hatoló filmzenével.ss03-natalie-portman-jackie-onassis-kennedy

A Jackie-t életrekeltő Natalie Portman minden szempontból tökéletesen utánozza a híres elnökfeleség járását, hanghordozását és kiejtését ezáltal Portman művészi szintre emelte a színészmesterséget, amiért nagy valószínűséggel újabb Oscar-díjat kaphat.

Értékelés: 8/10

-Laczkó Csaba

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s