Fluxus, szabadság és lázadás Anda Emília bemutatóján

Nagy elvárásokkal indultam a Tesla Kultba azon a szombat estén, amikor az építészből tervezővé vált Anda Emília prezentálta SS17 és AW16 kollekcióját. Emi tehetsége ugyanis abban (is) rejlik, hogy a nyers és monokróm színvilágú ruhadarabjai mindig tartalmaznak olyan tervezési és kivitelezési finomságokat, amiktől minden munkája a művészi professzionizmus szintjére emelkedik.


SS17

Az Anda márka SS17-es kollekcióját J.M. Basquiat (1960-1988) amerikai graffiti és festőművész munkássága inspirálta. A New York-ban dolgozó street art festő művészetét alapjaiban meghatározta a hanyagság, a lázadás, a szabadság fontossága és hangsúlyozása.

A kollekció jelmondata nem véletlenül:

„Ne válj a kor áldozatává, legyél te is lázadó, szabad és független.”

Emi lezserség és az elegancia kontrasztját ötvöző ruhadarabjainak egy részén Basquiat munkásságának részleteinek több, a tervező által átdolgozott, gesztus értékű, mázolt graffiti festése található.

„Az egyes ruhadarabokon természetesen nem Basquiat művei láthatóak, de mindörökre fent tartok neki egy helyet a szívemben. Basquiat forever.”

 Anda Emília

Elefántcsontfehér, ében fekete, mély olíva és petrol kék színezte be a prémium minőségű, grunge érzetű, street art darabokat, melyeket a formabontó szabászati és részletmegoldások valamint Nagy János (Afronauta) hipnotikus zenei játéka varázsoltak felejthetetlenné.

AW16

A tervező AW16-os kollekcióját az 1960-as években létrejött „Fluxus” művészeti csoport spontán megnyilvánulásai, a megtervezett gesztusok ötvözete inspirálta.

A Fluxus legfontosabb célkitűzése a művészet és az élet közti határok elmosása, legjellemzőbb jelszavai: “minden művészet”, “mindenki művész”. Szellemes, provokatív, banális vagy éppen harsányan látványos megnyilvánulásaival szembehelyezkedik a hagyományos művészetfogalommal, azzal a céllal, hogy a konstans megújulás folyamatát elősegítse.

A kollekció darabjai a tervezőre jellemző rafinált szabásvonalakra, kellemes printekre és kézműves részletekre épül (nagy kedvenceim voltak a kabátok és a neoprén pulcsik). A jól kombinálható darabokon a tervezőtől megszokott monokróm színek mellett megjelent a méregzöld, olíva, mustársárga és terrakotta több árnyalata is.

Laczkó Csaba

Fotó: Gulyás Pálmi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s