Flitteres sellők, ünneplő elvtársnők, újraértelmezett szovjet éra és sajtószabadság az idei MBFWCE-n

Október 13-16. között került megrendezésre a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe (továbbiakban MBFWCE) mely a névadó Mercedes-Benz és a Design Terminal hosszú távú együttműködéséből született meg, melynek továbbra is célja, hogy a közép-európai tervezőknek platformot biztosítson kollekcióik bemutatására.A Design Terminal szervezésében a 4 naposra duzzadt divathét alatt több helyszínen is pop up boltok nyíltak, valamint számos helyszínen előadások, workshopok kerültek megrendezésre emelve az esemény színvonalát. A rendezvény fő helyszíne, így a divatbemutatóké is, a Várkert Bazár volt, ahol Közép-Európa tervezői mutathatták be a 2017-es tavasz-nyári szezonra szánt ruhadarabjaikat. Nem fogok a szervezés részleteibe bele menni (eddig sem tettem, most sem fogom), ugyanis bloggerként a feladatom a kollekciók megtekintése, véleményezése volt. Ezért következő sorokban azoknak a brand-eknek a kollekcióit szeretném részletesebben bemutatni, akiknek munkái teljesen lenyűgöztek.


Je Suis Belle

Gyermeki izgalommal vártam a Dévényi Dalma és Kiss Tibi által alapított Je Suis Belle márka bemutatóját. Teljesen fehér, letisztult SS16 kollekciójuk után a tervező duó egy bohém, színes, a kifutót felrobbantó kollekcióval vitte el a prímet az idei MBFWCE-n!

Bár elsőre nehéz lehetett értelmezni, hogy egy- egy, merőben eltérő szett hogyan kapcsolódhat össze, de ha az ember értelmezi a márka hitvallását, akkor ezt könnyen megérthetjük.

JSB loves women jelmondatú kollekciójukat a világ sokszínű női inspirálták.

A márka lookbook-ja is ezt az elvet követi: ahogy világunk, úgy a benne élő nők is sokszínűek: eltérő kinézettel, kultúrával és viselkedési attitűddel rendelkeznek, így az általuk viselt darabok is diverzifikáltak.

A légies, könnyed anyagú, a márkát meghatározó aszimmetrikus szabásvonalú ruhákon fényesen csillogó aranyhalak, majmok és kígyók elevenedtek meg, a Gáldi Vinkó Andrea fotó kollázsaiból született printelt szettek (a lámás kezes lábat imádtam) pedig igazi dzsungel hangulatot varázsoltak a kifutóra, a kabátok láttán pedig végképp a kollekció rabja lettem.

A flitteres sellő mintájú és a lazacszínű couture kabátok valamint azok izgalmas részletei az MBFWCE legjobb bemutatójává avanzsálták a márka legújabb kollekciójának mindenegyes darabját!

Konsanszky

Konsanszky Dóra ’Constructive Levitation’ névre hallgató kollekciójában a márkára jellemező indusztriális hangulat találkozik a gyermeki tisztasággal.

Konsanszky SS17-es kollekcióját Tripswitch és Tyhco hangzásvilága inspirálta.

Konsanszky monokróm színvilágú szettjeinek – fekete és fehér lenge selyem illetve szaténruhák – komorságát megtörik az emeráld zöld és a markáns tűzvörös darabok melyeken a couture varrástechnikák, szalag megoldások vonulnak végig. Az avantgárd, edgy kollekció darabjai a legkiválóbb anyagokon, mosható báránybőrön, gyapjún, elasztikus hernyóselymen és magas fényű pamuton manifesztálódnak. A gyermekkori ártatlanság természettel való szoros kapcsolatát pedig a printelt hinta motívumok reprezentálják.

The FOUR

A Gálvölgyi Anett, Kormos Zsófia Anna és Miovác Márton által alapított The FOUR márka tervezői sem hagyhatták szó nélkül a Népszabadság című napilap megszüntetését. A sajtószabadság és a szolidaritás fontosságának hangsúlyozása érdekében a nyomhagyás inspirálta kollekciójukat egy NÉPSZABADSÁG feliratú fekete pulóver nyitotta meg._dsc6823 Innentől kezdve nem volt megállás, ugyanis a nem eladásra szánt ikonikus darab felrobbantotta a közösségi oldalakat. A brand kommunikációs menedzsere, Perczel Dóra elmondása szerint:

“Az utolsó pillanatban döntöttük el, hogy kiküldjük a kifutóra a pulóvert egy amolyan statement darabként, de erre a nagy felhajtásra egyáltalán nem számítottunk.”

Az első look láttán teljes büszkeség fogott el ugyanis nem sok olyan (magyar) tervezőt tudok megnevezni, aki hazánk társadalmi, politikai eseményeire saját tervezői művészetén keresztül reflektál. A brand VESTIGE névre hallgató kollekciójának fekete, fehér, narancsszínű, sejtető és geometrikus sziluettjeit a rojtos részletek tetté izgalmassá. Le a kalappal!

Tomcsanyi

A Tomcsanyi márka az elmúlt 4 hónapban komoly brand, név és arculatváltáson ment keresztül.

“ A márka neve TOMCSANYI, amely jobban közvetíti a márka lényegét külföldön is. Ez a kemény, kelet-európai hangzású név összhangban áll a márka poszt-szocialista ihletésű inspirációs és vizuális világával.”- meséli a tervező, Tomcsányi Dóra

Az újra pozícionált márka ezúttal sem engedte el a retro vonalat: Tomcsányi ismét a szocialista éra történéseiből inspirálódott, ezúttal a május elsejei felvonulások ihlették a tervező legújabb kollekcióját: zászló a kézben, szegfű a mellényzsebben és vidáman éneklő elvtársak ünnepelnek minden politikai felhang nélkül.

Az Éljen a május 1-je! érzést középpontba állító kollekció az erős, magabiztos és céltudatos nőt ünnepli. A poszt-szocialista szellemiség jegyében a tervező saját printjei és felvarrói ismét megjelentek a prémium minőségű kabátokon és selyemruhákon, a kollekció részei voltak továbbá a mustár színű felsők és magas derekú farmerek is. Mindenképp említést érdemel az YKRA márkával közös táskakollekció is, amelyen a tervezőnő saját mintái találhatóak.  Bár sokak számára lerágott csont lehet a szocializmus és bevallom, hogy nekem is sok már ez a téma, de Tomcsányi tehetsége, hogy az adott tárgykört mindig úgy dolgozza fel, hogy a végeredmény szerethető és felejthetetlen legyen.

ZSIGMOND DORA menswear

Diplomakollekciójának bemutatója óta követem a mindössze 23 éves Zsigmond Dóra munkásságát és be kell vallanom, hogy számomra nem tud olyat tervezni, amit egyszerűen ne imádnék, és ne hordanék. Sokan nem tudják, de Dóra komoly néptáncos múlttal rendelkezik, így alkotói munkájában a (magyar) hagyományok, a folklór szeretete és tisztelete, a kézimunka fontossága kiemelt szerepet kap, mely a márkát alapjaiban meghatározza.

A brand SS17-es kollekcióját a szovjet örökség valamint az Y és a Z generáció ahhoz fűződő kapcsolata inspirálta. A kollekció alapgondolata, hogy míg szüleink és nagyszüleink számára a szocialista realizmus természetes volt, viszont az éra lezárása után megszületett fiatal értelmiségi réteg újraértelmezi és laza természetességgel a saját esztétikai világának részévé teszi.

A kollekció színvilágát Egor Rogalev: SYNCHRONICITY című fotósorozata is befolyásolta. A fotósorozat az első-posztszovjet generáció életét mutatja be, akik a szocialista szabályokat már csak kívülről szemlélik.

A kollekció legmeghatározóbb darabjai a natúr len és pamut pólók valamint a tervező kedvenc bő nadrágjai is. A földszínekben (barna, khaki, barack, halvány kvarc) pompázó, vízlepergető parkák és kabátok progresszív elemként épülnek be a kollekcióba megtörve a natúr színű szettek hegemóniáját. Dóra előszeretettel nyúl vissza a régi hagyományos technikák alkalmazásához: a kollekció darabjait a kézzel készített részletek, fűzési megoldások teszik látványossá. A régi kézműves, csomózási technika, a makramé hevederként való megjelenítése és annak szalagos vége nem csak teátrális, hanem egyben a szovjet éra felbomlása utáni felszabadító, eufórikus érzés jelképe is. A nyers textúrák megjelenítése, a funkcionalitás, a gazdag részletek ismét egy szerethető ready-to-wear kollekciót eredményeztek.

WINNERSPORT x ABODI

Abodi Dóra SS17-es kollekcióját az olaszdivat fővárosában, Milánóban mutatta be, viszont a WINNER márkával közös sportruha kollekciója az MBFWCE-n debütált először.

Az 1990 óta létező WINNER sportmárka hazai gyártású, megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazásával állítja elő prémium minőségű, kézzel készített sportlabdáit és labdatartó hálóit. A brand újrapozícionálásában és termékpalettájának bővítésében az A listás hírességeket öltöztető Abodi Dóra játszott kulcsszerepet.  A közös projekt során a fenntarthatóság kiemelt figyelmet kapott: az anyaghulladék csökkentésére és a bőrhulladék felhasználására törekedtek a kollekció elkészítésekor.

A tervezőt a hagyományos munkaruhák letisztultsága és puritán léte valamint a mai sportruházat inspirálta.

„A kollekció nagy része unisex, jól kombinálható és időtálló darabokból áll.”

A minőség mellett a funkcionalitás is fontos szerepet játszott a tervezési koncepció kialakításakor. A kiváló minőségű pulóverek, bomberdzsekik és parkák rendkívül jó befektetés mindenki számára, de a tervező – hű maradva önmagához – pár kísérleti darabbal, oversize pufikabáttal és terepmintás hoodie-val dobta fel a kollekciót.

A sportruházat darabjain, az ABODI névjegyévé vált unisusok helyett a tervező saját készítésű gepárdjai figyelhetők meg, akiknek története szezonról szezonra folytatódni fog. A kiegészítők terén sem érhet minket csalódás ugyanis háromféle típusú hátizsákot, edző és női kistáskát valamint egy labdakollekciót is piacra dobott a tervező. Abodi elmondása szerint a hosszú távú együttműködésben hisz, így célja, hogy a fenntarthatósági törekvéseket figyelembe véve, lépésről lépésre revitalizálja a WINNERSPORT ruházati vonalát.

NUBU

Míg a Nubu idei tavasz-nyári kollekcióját Gorka Lívia munkái inspirálta, a márka SS17-es szezonra szóló munkásságára pedig Füzesi Heierli Zsuzsa kerámiái hatottak múzsaként.

A kollekcióban a márkára jellemző fekete és fehér színek domináltak melyeken lyukacsos, gyűrt formák jelentek meg reflektálva Füzesi munkásságára. A kollekció másik fő motívuma a levél és sziromformák melyek a mályva és púder színű Jacquard szövetek mintáiban illetve szabásvonalaiban manifesztálódott.

A brand nagy hangsúlyt fektet a kiegészítőkre is, amikben az idén sem csalódtam: a prémium minőségű, gyűrt bőrtáskákon és plexi nyakláncokon, a ruhákkal összhangban, intarziaszerűen (díszíteni kívánt felületből a díszítő mintának megfelelő idomokat vágnak ki, és azokba az eredetitől eltérő színű, rendszerint idegen anyagú betéteket ültetnek be) visszaköszönnek a levélmotívumok és színárnyalatok. Az élőzenei perfomansszal megspékelt bemutató szép lezárása volt a 4 napos divathétvégének.

–Laczkó Csaba

Fotó: Soós Bertalan, Horváth Dániel, Gulyás Pálmi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s