Férfi kapszulakollekciót mutatott be a Cukovy a Londoni Férfi Divathéten

A bloghoz való csatlakozásom óta figyelem a hazai tervezők munkásságát és arra jutottam az évek során, hogy még mindig nagyon kevés azon dizájnerek száma, akik minőségi és innovatív férfi kollekciót is készítenek. Nem kell ahhoz marketinges diploma, sem bloggernek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy a férfiak is egy (kielégítetlen) vásárlói közönséget alkotnak. Így egy olyan széles piaci rés tátong a fogyasztói társadalomban, amit érdemes lenne a magyar tervezőknek (is) betölteni.

Természetesen vannak kivételek: Zsigmond Dóra csakis férfiruhákban utazik, de a Nubu és almárkája, a Nude by Nubu, a Galla, a Mei Kawa és most már a Romani Design brand-ek is készítenek pasi ruhákat. A 10 éves Use Unused márka is a fejéhez kapott, így a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe-on végül mutatott be férfiruhákat illetve a Nanushka is próbálkozott egy egészen felejthető férfi (póló) kollekcióval.

Az idei Londoni Férfi Divathéten mutatta be az újítás, a kísérletezés, a kontrasztok hangsúlyozását szem előtt tartó márka, a Cukovy ’ANDROGYNY’ névre keresztelt AW16 unisex-férfi kollekcióját. A Csukovics Brigittához és Tálosi Líviához köthető első kapszulakollekciót 2016. január 11-én mutatták be a londoni divatközönségnek. A kollekciót Hanna Höch dadaista művész azon fotókollázsai inspirálták, amelyek az androgün személyiséget jelenítették meg. Az ókori görög mitológia szerint az androgünök olyan kétnemű lények voltak, akik magukban hordozták mind a nők, mind a férfiak lelki és fizikai tulajdonságait.

Az androgün a 21. századi divatipar nagy őrülete. Bár nem a legjobb kifejezés, de maga az androgün jelenség sokkal inkább a modellek világában éleződik ki. Ugye ebben az esetben olyan modellekről van szó, akikből könnyen előhozható a feminin és a maszkulin jegyek is. Gondolok itt, a már transznemű, androgün modellre, Andreja Pejic-re aki férfiruhákon kívül reklámozott push-up melltartót, menyasszony ruhát is.

Képkivágás.PNG

Andreja Pejic, fotó: models.com

Hazánkban  Szepesi Melindát tartjuk számon androgün modellként. Szepesi több ízben vonult hazai divateseményeken, de a legtöbb topmodellhez hasonlóan Melinda is külföldön dolgozik a legtöbbet.

i73mnr

Az androgün modellek hazai képviselője: Szepesi Melinda, fotó: models.com

Melinda mellett, véleményem szerint a Chanel kifutón is vonuló Mink Olívia is hordoz androgün jegyeket magán.

4JHh9iW

Mink Olívia, fotó: models.com

A trend népszerűségét mi sem bizonyítja, hogy a fotós, Oleg Borisuk munkaidejének 90 százalékában csak androgün modellekkel dolgozik, így működött együtt Szepesi Melindával is. A közös munka eredménye az alábbi videó lett:

Ami a Cukovy kollekcióját illeti, egyaránt tartalmaz férfi és női zakókat, unisex kabátokat, felsőket melyek magas minőségű bőrből, gyapjúból, mohairből és cupróból készültek. A kollekció színei a pasztellek, a sárga, a bordó, a piros és a pink árnyalatai is megjelennek, melyek a feminim-maszkulin kettőségét hivatott reprezentálni. A túl színes darabokkal nem tudok azonosulni, de a kabátok merészek és egyben visszafogottak is, így ezeket szívesen felvenném.

Úgy gondolom, hogy a Cukovy új kollekciója az androgün inspiráció forrás minden cseppjét magába szívta, így a ruhák tökéletesen hozzák a női és férfi jegyek jellemzőit. A kampány fotók jól sikerültek, a lányok jó munkát végeztek, ugyanis sikerült egy viszonylag népszerű trendet hasznukra fordítani, viszont ha egy Andreja Pejic-kel nem is, de Szepesi Melindával mindenképp javasolnék egy (teszt)fotózást!

–Csaba

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s